HJEM
BILDE
BEVEGELSE
LENKER
LYD
SKRIFT
DIVERSE

BILDER

   Et bilde? Det kan være en strek i sanden eller en flekk på et lerret. Det trenger ikke være mer enn en fargeforskjell som medfører en tankevirksomhet hos tilskueren. Vi møter bilder hver gang vi åpner øynene. De fleste bildene er naturlige, resten er laget av mennesker.

   Jeg har likt å tegne fra jeg var ganske liten. Den første tegningen jeg kan huske jeg laget var i en notatbok farmor lot meg få rable i.
Resultatet var et kjøretøy med svært mange hjul. Jeg satte også stor pris på fargeleggingsbøker. Det var en god trening på nøyaktighet. 

    Jeg har alltid likt å studere fotoalbum. Det er  spennende å se bilder fra fortiden. Alle bilder forteller en historie.

    Jeg begynte å ønske meg et eget fotoapparat i ti-elleve års alderen. Og jeg fikk ønsket oppfylt i 1964. 
Da fikk jeg et Kodak Instamatic  50 kamera. Det var enkelt å bruke, det var ingen innstillinger, filmen var i kassett og gav kvadratiske
bilder.  ( Info om Kodak )

   På forsommeren i 1966, kjøpte mor et super 8 smalfilmkamera Kodak M2 til meg. Det kostet 375 kr og hver film 
kostet  42 kr på den tiden. Det var svært dyrt, så det ble mange korte scener. 
Det første året tok jeg opp to filmer, neste år doblet jeg antallet.  ( Hver film varte i tre minutter og førtifem sekunder!)

   Da jeg gikk på gymnaset var jeg med i en kameratgjeng som laget et ungdomsmagasin, først kalt Stripen, deretter Inform. 
Det ble jeg som fikk oppdraget å være "avistegner". Noen år senere, i 1973, begynte jeg på korrespondansekurs i reklame- og
illustrasjonstegning hos Famous Artists School, USA. Kurset var omfattende, det gikk over tre år. Kursbøkene var på engelsk, men læreren min befant seg i Sverige. På de lange nattevaktene som sivilarbeider på Skogliheimen fikk jeg tegnet mye. Og jeg valgte forming som et av hovedfagene da jeg tok lærerskolen. Kunst og håndverk er ofte også et fag som elevene liker! Det er et fag som gir mye frihet!

   Jeg blir neppe noen stor og berømt kunstner, men du verden hvor mye glede jeg har hatt - og har av mine tegneferdigheter!. Og det å kunne tegne forbedrer også evnen til å se og legge merke til.  Jeg har klokkertro på at alle mennesker kan tegne ( under forutsetning av at de ikke lar sin kritiske sans ta overhånd). Mange voksne tegner som tolvåringer, for det var da de sluttet å tegne! Men det er aldri for sent å gjøre noe med det. I dag har vi en mangfold av muligheter til å utfolde oss kunstnerisk ved hjelp av datamaskinen. Gjennom ulike tegne og 3d programmer, kan man lage flotte bilder. For dem som liker digital kunst anbefaler jeg denne linken: http://www.cgsociety.org/
 
   På sidene som er lenket under  vil jeg legge ut mine tegninger  fra 1972 og frem til i dag ( pr  14.02.2013 64 tegninger )
   Mine tegninger ( tittel, teknikk, dato )

   Jeg har nå laget en egen side for datategninger ( Computer graphics )
( pr  14.02.2013 1 bilde )

   Mine data-tegninger

   På sidene som følger  vil jeg legge utvalgte foto  fra 1964 og frem til i dag ( pr  14.02.2013 14 bilder )

   Mine fotografier ( tittel, kamera, dato )

    Her vil jeg legge ut elevtegninger som jeg synes er spesielt originale eller gode:

     Elevtegninger

 
                          

                                       Duggnatt for kommunikasjon, kultur og kunst     Ansvarlig: Jan Nordstrøm   E-post: jan@duggnatt.org